Collectedoel november: Kwintes – Begeleiding bij huiselijk geweld

De diaconale collecte is in november bestemd voor de non-profit organisatie Kwintes. Kwintes biedt in onze regio ondersteuning aan mensen met psychosociale of psychiatrische problemen.
Een organisatie als deze heeft een voortdurende opdracht en een langlopende taak. Daarom collecteren we ieder jaar voor Kwintes. Dit jaar richten we de schijnwerper speciaal op de begeleiding bij huiselijk geweld, één van de onderdelen van het werk van Kwintes. Men begeleidt partners en gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld. Doel is het vergroten van de veiligheid, het duurzaam stoppen van geweld en het werken aan herstel. De begeleiding start met het in kaart brengen van de situatie. Daarna wordt besproken welke veranderingen de gezinsleden individueel en gezamenlijk wensen en welke acties er nodig zijn om voor iedereen veiligheid te creëren. Bij gezinnen met kinderen wordt bevorderd dat beide ouders actief zijn in de opvoeding en zorg voor de kinderen.
Kwintes werkt nauw samen met de landelijke organisatie ‘Veilig Thuis’. Ze doen ook mee aan de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen ‘Orange the World’. Die organisatie besteedt elk jaar tien dagen lang, tussen de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen (25 november) en de Internationale Dag van de Rechten van de Mens (10 december) aandacht voor dit geweld.

 

Collectedoel december: Villa Vrede

De diaconale collecte in is december bestemd voor Villa Vrede. We hebben niet eerder gecollecteerd voor dit doel. Villa Vrede is een inloophuis en activiteitencentrum voor ongedocumenteerde mensen in Utrecht. De Villa bevindt zich in de Europalaan 55.
Het inloophuis is zes dagen per week open van 09:00 – 17:00 uur, voor ontbijt en een warme lunch. Gemiddeld eten er 30 bezoekers per dag. Op maandag is de Villa exclusief open voor vrouwen. Het is een ontmoetingsplek voor lotgenoten. Zij kunnen er ontspannen, een dutje doen, of hun kleren wassen. Bovendien zijn er verschillende cursussen en activiteiten. Er worden oude fietsen opgeknapt, en als bezoeker kun je een fiets voor gebruik mee krijgen. Wekelijks komt er een gepensioneerde fietsenmaker meehelpen. En heel belangrijk: bezoekers hoeven er niet te vrezen voor overheidsinstanties zoals de politie of Integratie- en Naturalisatie Dienst (IND).

Villa Vrede werd in 2013 opgericht naar aanleiding van drie bijeenkomsten tussen de diaconie van de toenmalige Triumfatorkerk, de gemeente Utrecht, organisaties en inwoners die zich sterk maakten voor ongedocumenteerde mensen en ongedocumenteerde mensen zelf. Tijdens deze bijeenkomsten bespraken zij de levensomstandigheden en uitdagingen van ongedocumenteerde mensen in Utrecht en mogelijkheden om deze te verbeteren. Onder de doelgroep bleek grote behoefte te zijn aan een veilige plek waar zij overdag samen konden komen, naar het voorbeeld van het Wereldhuis te Amsterdam.
Zo geschiedde; na anderhalf jaar voorbereiding opende Villa Vrede haar deuren. Tijdens de voorbereidingen werd de doelgroep nauw betrokken, alsmede in het vormgeven van het concept van de dagopvang. Ook de naam Villa Vrede is samen met de doelgroep bedacht. Het is een samentrekking van Villa Kakelbont (van Pippi Langkous) en vrede (want dat was wat het huis vooral moest bieden). Een naam die nog steeds past bij het Villa Vrede van vandaag!
Er zijn twee mensen in vaste dienst als coördinator. Verder werken er 40 – 50 vrijwilligers. De inkomsten bestaan uit bijdragen van fondsen en subsidies, en bijdragen van kerken, bedrijven en particulieren. Veel meer informatie is te vinden op de website: www.villavrede.nl

 

Collectedoel januari: Land van Ons

In overleg met de Groene Johannes heeft de diaconie voor de maand januari gekozen om de collectegelden te bestemmen voor Land van Ons. Wat is dat? Land van Ons is een burger-coöperatie die met de inleg van deelnemers, door het kopen en daarna verpachten van landbouwgrond aan natuur-inclusieve boeren, zelf de biodiversiteit en het landschap wil helpen te verbeteren.

Waarom natuur-inclusief boeren, waarom biodiversiteit bevorderen? De afgelopen tientallen jaren holt de biodiversiteit in ons land, en wereldwijd, achteruit. Door het gebruik van kunstmest, pesticiden en monoculturen is deze afname in de landbouw het grootst. Ecologische landbouw is dus ontzettend belangrijk voor het herstel van biodiversiteit in Nederland. Samen met de boeren op de aangekochte percelen maakt Land van Ons een plan voor het duurzaam inrichten en beheren van de akkers en weidegronden. Met deze duurzame aanpak en specifieke maatregelen, kunnen we samen een groot verschil maken voor het herstel van biodiversiteit. Maatregelen zijn bijvoorbeeld: niet kerende grondbewerking, gebruik van ruige mest en compost in plaats van kunstmest, strokenteelt met wisselende gewassen, akkers die zoveel mogelijk begroeid blijven over de seizoenen, planten van hagen en bomen, aanleg van poelen, natuurvriendelijke slootkanten, bloeiende akkerranden, etc. Op deze manier ontstaan weer meer plekken waar een rijk bodemleven is en beschutting voor allerlei soorten planten, dieren en insecten op en in de bodem. Door de akkers te voorzien van bomen, hagen en struwelen wordt het landschap ook nog eens mooier en diverser.
Het herstel van biodiversiteit is niet van de één op de andere dag gedaan. Daarom wordt ook goed gemonitord welke flora en fauna we zien (terug)komen op onze percelen. Deze monitoring is terug te vinden via Waarneming.nl. Ook als kerk kunnen we een rol spelen bij het verbeteren van onze omgeving en de biodiversiteit, door bewuste keuzes te maken in ons dagelijks leven, in koop- en consumeergedrag. En door aandacht te besteden aan initiatieven die de natuurlijke omgeving verbeteren en de biodiversiteit helpen herstellen. Het collectegeld dat we in januari ophalen wordt o.a. ingezet voor het planten van heggen, bomen en struikgewas, voor bodemverbetering door groenbemesters in te zaaien en in tweede instantie ook voor het kopen van extra grond (zonder dat het eigendom van onze kerk wordt). Wilt u meer weten over Land van Ons, kijk dan eens op hun website www.landvanons.nl

 

Wilt u een collectedoel naast uw bijdrage tijdens de kerkdienst ook steunen door een overschrijving, dan kunt u een bedrag overmaken op rekeningnummer NL11 INGB 0000 131451 t.n.v. Diaconie van de DoReJo-gemeente te Amersfoort, onder vermelding van het collectedoel.

 

Collecte bij de uitgang:

De collectes in november zijn voor de bloemenpot.

De collectes in december zijn voor kerst/advent.

 

Geld kunt u overmaken op NL 83 TRIO 0320 8123 67 t.n.v. de Stichting Johanneskerk