Toen jaren geleden mijn pensioendatum naderde begon ik bang te worden voor “het zwarte gat”. Ik had nogal wat collega’s gezien die zich geen raad wisten met hun vrije tijd en die volkomen verpieterden. Dat zou mij niet gebeuren besloot ik en ik werd achtereenvolgens hardlooptrainer, medewerker van Vluchtelingenwerk, natuurgids bij IVN en medewerker van Wandelnet in Amersfoort. Dat laatste ben ik nog steeds en ik doe mijn werk daar met groot plezier. Mocht u de Stichting Wandelnet niet kennen, deze in Amersfoort gevestigde organisatie is in 1980 opgericht en ontwikkelt en onderhoudt Lange Afstand Wandelingen (LAW’s), Streekpaden en NS wandelingen. Samen met partner Nivon Natuurvrienden (bekend van de Nivon huizen) wordt over heel Nederland zo’n 11.500 km wandelroute onderhouden. De organisatie bestaat uit slechts 10 medewerkers in vaste dienst (die meestal ook nog in deeltijd werken) en meer dan 1000 vrijwilligers. Eigenlijk vervul ik twee functies bij Wandelnet: ik ben veldmedewerker en medewerker routekwaliteit.
Veldmedewerkers houden zich bezig met de kernactiviteit van de organisatie, het onderhouden van een deel van een LAW. In mijn geval is dat een etappe van het Pionierspad dat de plaatsen Steenwijk en Muiden verbindt met een wandelroute door de Noordoostpolder en de Flevopolder. Twee keer per jaar ga ik met een rugzakje vol markeermiddelen en gereedschappen per fiets en te voet mijn routedeel controleren. Ik ben verantwoordelijk voor het stuk dat vanaf de Knardijk naar Zeewolde loopt en vandaar naar de brug/sluiscombinatie bij Nijkerk. Dit routedeel loopt onder meer door het mooie Horsterwold waarvan vooral de Stille Kern een gewaardeerde wandelbestemming is.
Als medewerker routekwaliteit houd ik de ‘vinger aan de pols’ door te controleren of de vele meldingen (op- en aanmerkingen van wandelaars) die binnenkomen wel tijdig worden opgelost. Wandelaars die problemen tegenkomen kunnen dit melden op de landelijke website www.meldpuntroutes.nl en als zij dat correct doen wordt hun opmerking direct digitaal bezorgd bij de padwerkgroep die het gemelde probleem gaat oplossen. Maar zoals bij veel geautomatiseerde processen gaat ook hier nogal eens iets fout. In die gevallen zijn mijn collega’s en ik de ‘oliemannetjes’ die de stagnaties in het proces weer oplossen.
Verder treden mijn collega’s en ik een aantal keren per jaar op als instructeur tijdens introductiedagen voor nieuwe veldmedewerkers. Inmiddels ben ik al meer dan 18 jaar vrijwilliger bij Wandelnet en daaruit blijkt wel dat ik het werk met plezier doe. Ik vind het fijn te werken met mensen die vaak jonger zijn dan onze kinderen en ik vind het ook leuk om nieuwe dingen te leren. Daarom hoop ik dat het mij gegeven wordt dit werk nog een paar jaar te doen. Maar voor het zwarte gat hoef ik niet meer bang te zijn. Theo