Het CAFÉ ZIN ! was een mooi initiatief, maar aan alles komt een keer een eind!
Het waren interessante en mooie bijeenkomsten, maar na corona was de fut er uit en zoeken we per begin van dit jaar (2022) inmiddels naar een ander inititief.
Verslagen van de bijeenkomsten zijn te vinden in het archief (zie onder), dat de nieuwe website-beheerder zal bijwerken.
Het was een serie avonden met maatschappelijk relevante onderwerpen, die zeer uiteenlopend van aard konden zijn.
Er was een vaste formule: na koffie en thee een inleiding of presentatie. Daarna kon er worden gediscussieerd tot ca. 21.30 uur.
Wij sloten meestal informeel af met een drankje. Er was dan nog gelegenheid om in kleiner verband door te praten.
De toegang was open voor iedereen. Plaats: Johanneskerk, Westsingel 30, Amersfoort. Kosten € 7,50.
Informatie bij: commissie Café Zin! (mail cafezin@johanneskerk.nl)
Eerstvolgende bijeenkomsten
CAFÉ ZIN ! op donderdag 25 november 2021 —–> geannuleerd vanwege corona-ellende
Peter Barthel: ‘Professor, bestaat God?’
In 2014 ontving de Rijksuniversiteit Groningen een brief van de 7-jarige Anco, met de vraag: ‘Bestaat God – kan de universiteit dat uitzoeken?’.
Deze brief kwam terecht op het bureau van Peter Barthel, sterrenkundige aan dezelfde universiteit.
Hij beantwoordde Anco’s vraag en verwerkte zijn antwoord in een lezing tijdens de Groningse Nacht van Kunst en Wetenschap.
Enkele weken later werd de lezing gepubliceerd in Trouw, wat leidde tot een paar heftige reacties van andere wetenschappers, waaronder theologen.
Barthel’s heldere uiteenzetting van hoe hij als wetenschapper – dagelijks bezig met het heelal en de nietigheid van de aarde – aankijkt tegen God, religie en de rol van de kerk in onze moderne samenleving, kan ook ons zeker inspireren.
Anderen gaven al interessante reacties op zijn boekje ‘Professor, bestaat God?’
- Maarten ’t Hart: Dit verhaal over God is een buitengewoon redelijk en verstandig verhaal. Daar kan ik mij wel een heel eind in vinden.
- Herman Wijffels: Peter Barthel ontwikkelt in dit essay een aansprekend godsbeeld met een daarbij passend perspectief op de verantwoordelijkheid van de mens voor het leven op onze planeet.
- Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch: Hoewel ik persoonlijk meer rijkdom vind in het Bijbelse spreken over het geheim van God, is het pleidooi van Barthel voor God-als-bezielende-Geest die appelleert om het goede te doen, boeiend en waardevol.
In ‘Leven met het onbewijsbare’, een bijdrage van Joppe Gloerich in Elsevier’s Weekblad van 26 sept. jl., wordt de vraag besproken hoe wetenschappers datgene wat zij door hun telescoop zien, verenigen met God en het scheppingsverhaal. Peter Barthel, in nauw contact met wetenschappers én kerkleiders, doorbreekt daarin, op elegante wijze, eeuwenoude wederzijdse gangbare paradigma’s.
Hoezo dan en wat betekent dat dan? Tja…… Dan zou je hem moeten ontmoeten en horen spreken.
Dus…Kom, luister, denk en praat mee als wetenschapper, als atheïst, als katholiek, protestant, humanist of als sterrenkijker of zoeker naar zin, enz.
Inloop met koffie en thee 19.45 uur. Presentatie 20.00 uur – 21.30 uur. Napraten onder het genot van een glaasje tot 22.00 uur.
Kosten: 7,50 Euro ( contant) inclusief drankjes.
Contactpersoon: Frits van Kempen tel. 06 21280188.
Voor vragen, contact? cafezin@johanneskerk.nl
Omdat een eerder optreden vanwege corona roet in het eten gooide, hebben we ons in onze gemeente en daarbuiten voorbereid op het Café Zin met Peter Barthel.
Dit deden we d.m.v. interviews van ons bekende predikanten, maar dan onder de titel: Dominee, bestaat God?
Je vindt hier de verslagen van deze interviews:
4 mei 2021: Marcel Kemp
8 mei 2021: Gerard Rosbergen
8 juni 2021: Maaike de Jong
21 juli 2021: Dineke Havinga
12 okt.2021: Alke Liebich
CAFÉ ZIN ! donderdag 27 januari 2022
Voorlopig geannuleerd.
Maar lees hier alvast een voorproefje.
Guido de Wijs: Plezier en Pijn van het Grootouder-zijn.
In gesprek over drie generaties: kleinkinderen-ouders-grootouders.
Guido de Wijs en Frits van Kempen staan stil bij wat het betekent om grootouders te zijn.
Uiteenlopende situaties op het vlak van communicatie tussen de generaties passeren de revue.
Hieronder stelt Guido zichzelf voor met al een impressie waarover we met elkaar in gesprek komen. Spreekt het je aan? Uiteraard doe je mee in de uitwisseling van ervaringen en gevoelens.
Guido de Wijs (74) is geboren en getogen in Tilburg, woont een halve eeuw in Amersfoort en was televisiepresentator, cabaretier en columnist. Hij is een Bekende Amersfoorter.
Roze wolken en slapeloze nachten.
Als je vraagt hoe het met me gaat, vertel ik meteen dat ik grootvader ben en eigenlijk weer part-time werk. Ik draai namelijk elke week fanatiek opaoppasdagen.
Ik heb drie kleinkinderen: Isolde (6) zit al op school en komt vrijdagmiddag, de tweeling Machteld en Thorsten (4) komt de hele dinsdag.
Dat oppassen hoef ik gelukkig niet in mijn eentje te doen: mijn vrouw Joke en ik zorgen samen voor onze kleinkinderen. Er worden ‘lekkere bordjes’ gemaakt,
er wordt voorgelezen uit de ‘De Gruffalo’, geplast en gepoept, over ‘piemel’ en ‘vagina’ gesproken, getrampoliend en geglijbaand, gedanst en gemusiceerd (“Jongens, kan het íetsje zachter!”), door de stad gefietst en naar het carillon van de Onze Lieve Vrouwetoren geluisterd.
Op 5 januari 2015 werd ik grootvader. Daardoor veranderde ook de verhouding met mijn zoon Jasper. Mijn zoon was nu vader. Hij praatte serieus over rompertjes, babyfoons en toetenpoetsers. Over roze wolken en slapeloze nachten. Mijn zoon droeg zijn kind in zijn armen en daar stond ik dan naast. Ontroerd, trots en vol verbazing. Ooit droeg ik hem als baby door de kamer en kijk nu eens: die baby was een toegewijde vader geworden.
Oppassen is een verantwoordelijke én een feestelijke taak. Ook een vermoeiende taak: na elke oppasdag liggen mijn vrouw en ik als twee natte kranten over de bank.
Met een glimlach op het gelaat, dát wel. Ik maak opaoppasdagboekjes met foto’s, anekdotes en bijzondere uitspraken. Wat wordt de toekomst van onze kleinkinderen?
Heeft het zin om je daar als grootouders al zorgen over te maken? Hoe gaat het eigenlijk met de oppasgrootouders van Nederland?
Waar komt hun liefde, gedrevenheid en plichtsbesef vandaan?
Inloop met koffie en thee 19.45 uur. Presentatie 20.00 uur – 21.30 uur. Napraten onder het genot van een glaasje tot 22.00 uur.
Kosten: 7,50 Euro ( contant) inclusief drankjes.
Contactpersoon: Frits van Kempen tel. 06 21280188.
Voor vragen, contact? cafezin@johanneskerk.nl
Verslagen van vorige bijeenkomsten
CAFÉ ZIN ! op donderdag 21 oktober 2021
André Meiresonne: Omgaan met tegenslag
André sprak bij ons, dit keer helaas nog voor een beperkt aantal mensen, over tegenslag in het leven en hoe daar mee om te gaan.
Soms gaat het mis in je leven, dat noemen we tegenslag. Je relatie loopt mis, je werk houdt op en ontslag volgt, of je lichaam zegt ‘stop’.
Je voelt je kwetsbaar en hopeloos, en weet het korte of lange tijd niet meer. In die kwetsbaarheid vind je een nieuwe weg, een nieuw lichtpunt.
Loslaten wat je hebt opgebouwd aan zekerheden, relaties, werk en aanzien, met pijn en moeite.
Gaandeweg komt er een gevoel van bevrijding en opluchting.
Je krijgt weer vertrouwen in jezelf en meer perspectief in wat je blijkt te kunnen.
In aansluiting op het thema is er voldoende ruimte voor vragen en discussie.
André Meiresonne is opgeleid als bestuursjurist en geestelijk verzorger.
Hij werkte in de communicatie en marketing, training en coaching.
Hij is vrijzinnig voorganger en geeft als ‘Dominee voor de Ongelovigen’ lezingen en workshops over ‘Zin in je leven’.
In verband met Corona kon er in 2020 slechts één van onze geplande activiteiten doorgang vinden: 30-1-2020: spiritualiteit in de Schilderkunst
CAFÉ ZIN ! op donderdag 30 januari 2020.
Kick Bras: Spiritualiteit in de Schilderkunst
Een boeiende presentatie met woord en beeld over spiritualiteit in landschapsschilderijen, van Middeleeuwen tot 20e eeuw ,
steeds met de intentie om God op het doek te treffen. Voor interactie met de gasten is ruimschoots gelegenheid .
Kick Bras neemt ons mee met de hoofdlijnen van zijn nieuwste boek: Het Bezielde Landschap.Kick is oud predikant van de Protestantse Kerk in Nederland, maar ook onderzoeker bij het Titus Brandsma Instituut.
Hij is bekend van vele boeken en lezingen met mystiek, spiritualiteit en beeldende kunst als onderwerp.
Deze combinatie van aandachtsgebieden maakt hem tot een veelzijdig mens en een geestdriftig spreker.
Het was een goedbezochte avond met ongeveer 40 bezoekers die allen zeer geboeid luisterden naar de heldere verhalen bij de kunstwerken van geselecteerde schilders die Kick ons liet zien bij zijn beamer-presentatie. Ook op onze vragen ging hij op een mooie wijze in. Het is absoluut een man die weet waar hij over praat.
Na afloop was er nog gelegenheid om zijn boek aan te schaffen.