Eerstvolgende bijeenkomst
CAFÉ ZIN Donderdag 7 februari 2019: zie hier
Verslagen van vorige bijeenkomsten in 2018
CAFÉ ZIN Donderdag 22 november van 19.45 uur – 22.00 uur
Met: Christa Anbeek.
Over: Praten over Zelfdoding….. Taboe of Bevrijding?
De missie van Christa Anbeek is, in het kort, dat we méér met elkaar praten over ‘the dark side of the moon’.
Dat we niet alléén maar lopen over de ‘sunny side of the street’.
Moeilijke ervaringen zijn vaak veel te belangrijk om ze weg te stoppen.
Stil staan bij en woorden vinden voor ontregelende contrastervaringen heeft zin. Hoe kwetsbaar dat ook is.
Het is een illusie dat de wereld maakbaar zou zijn. Dat we iedereen ‘aan boord kunnen houden’ is ook een illusie.
Suïcide, zelfdoding, komt vaker voor dan we willen (weten).
Zo’n daad is vaak niet te begrijpen. We blijven verslagen, verdrietig en machteloos achter.
Zo’n kwetsbaar thema met elkaar delen, daar samen taal aan geven, er woorden voor vinden, vraagt veiligheid, openheid en eerlijkheid.
Maar… het kan je helpen op je levenspad. Want áls we samen stil staan bij die momenten, kun je ook bedenken wat jou toen geholpen heeft.
Wat je toen ontroerde en waardoor je weer perspectief begon te zien.
Het was mooi om Christa daarover te interviewen en in gesprek te komen met mensen die in hun familie of kennissenkring iemand door suïcide hebben verloren.
We stonden stil staan bij eigen beleefde ervaringen bij zelfdoding. Er waren ongeveer 60 deelnemers. Vrijwel allemaal mensen die op de een of andere manier in de eigen of nabije familie- of (ruimere) kennissenkring een zelfdoding hadden meegemaakt.
Voor de poster klik hier: Cafe Zin 22 november 2018
Het gesprek met de aanwezigen na het interview was dan ook zeer levendig en er kwamen veel vragen op Christa af, die door haar eigen ervaringen met zelfdoding en door haar kennis van zaken alle op een bijzonder integere en sympathieke wijze met haar konden worden besproken.
Christa Anbeek is hoogleraar Remonstrantse theologie aan de VU en docent levensfilosofie aan de Universiteit van Humanistiek.
Ze heeft meerdere boeken gepubliceerd waarbij kwetsbaarheid en levenskunst centraal staan. Zo ook in haar nieuwste boek: “Voor Joseph en zijn broer.” Hoe kun je het tij keren van verlies en verdriet naar plezier?
Donderdag 11 oktober 2018, Aarde: moeder of monster zonder waarde?
In het kader van de Week van de Duurzaamheid een CAFE ZIN in samenwerking met het Platform de Groene Kerken Amersfoort een presentatie van GUY DILWEG.
Guy Dilweg was meer dan twintig jaar één van de vaste bewoners van het Fransiscaans Milieuklooster Stoutenburg op het gelijknamige landgoed.
Nu woont hij in een rijtjeshuis in de Amersfoortse wijk Kattenbroek. Hij geeft daar mede vorm aan de groene communiteit.
Tijdens het café vertelde Guy over hoe de zorg om de Aarde bij hem is gegroeid en gebleven. En ook over hoe hij vanuit een ecologische spiritualiteit zich verbonden weet met de Aarde en wat dit concreet betekent voor zijn levensstijl. Franciscus van Assisi en paus Franciscus zijn gidsen op zijn pad. Maar ook laat Guy ons delen in andere bronnen die hem inspireren. Wat mij erg is bijgebleven is dat hij iedereen beschouwt als familie van de aarde. Mijn naam zou dan zijn: ‘Frits van Kempen van de Aarde’.
En de jouwe? Is een mooie gedachte en een reminder voor ecologie en groene activiteiten.
Naar aanleiding van Guy’s boeiende verhaal kwamen we nog aardig met elkaar in gesprek hoe jij en ik ons een ecologische spiritualiteit kunt eigen maken.
En over hoe je van daaruit zorg kunt dragen voor de Aarde.
Na het plenaire deel konden de ongeveer 45 deelnemers aan deze avond onder het genot van een glaasje met elkaar en de spreker verder van gedachten wisselen.
Datum: donderdag 11 oktober 2018
Aanvang en eindtijd: 20.00 tot 22.00 uur (zaal open 19.45 uur)
Locatie: Johanneskerk, Westsingel 30, Amersfoort
Organisatie: Café Zin Johanneskerk (Groene Kerk)
Donderdag 20 september 2018, Veilige havens voor vluchtelingen? met Marjanne de Haan
Internationale solidariteit en het delen van verantwoordelijkheid zijn het fundament van het beschermingsregime voor vluchtelingen. Wat betekent dat in de praktijk? De afgelopen jaren hebben we in Europa vooral gezien wat er gebeurt als er een gebrek aan solidariteit is en die verantwoordelijkheid steeds enger wordt opgevat. Tijdens deze lezing schets Marjanne de Haan de voornaamste ontwikkelingen in Europa en Nederland over asiel en migratie. Welke kant gaat het op? Is het allemaal pet of zijn er ook lichtpuntjes? En hoe verhoudt zich dat tot wat wij als burgers vinden en (kunnen) doen?
Marjanne de Haan is programmaleider Vluchtelingen en Migratie, met veel kennis van Nederlands en Europees migratiebeleid; migratie/vlucht en mensenrechten; securitisering van migratie; Turkije; EU en Sahel;
Marjanne studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen in Groningen, en kwam daarna terecht bij het onafhankelijke Turkije Instituut in Den Haag. Bij Amnesty International Nederland kwam ze vervolgens via Turkije bij de vluchtelingencampagne terecht, onder meer ten tijde van de Turkije-deal. Sinds mei 2017 werkt ze voor PAX.
Een mooi thema in het kader van de actualiteit en de vredesweek.
Inloop: 20.45 uur. Start programma: 20.00 uur.
Eindtijd: 22.00 uur.Johanneskerk Amersfoort. Westsingel 30
Max. aantal deelnemers 50 pp.
Toegang: €7,- inclusief koffie en drankje na afloop.
p.m.