Café Zin in 2018

Café Zin is een serie avonden met maatschappelijk relevante onderwerpen, die zeer uiteenlopend van aard kunnen zijn.
Er is een vaste formule: na koffie en thee is er een inleiding of presentatie. Daarna kan er worden gediscussieerd tot ca. 21.30 uur. Wij sluiten informeel af met een drankje; meestal nog gelegenheid om in kleiner verband door te praten. Korte verslagen van reeds gerealiseerde lezingen in 2018 zijn hieronder te vinden. Op de website, in kranten en op facebook kunt u de evenementen vinden.

Café Zin is in 2016 gestart met financiële ondersteuning van de Remonstrantse broederschap. Inmiddels gaan wij op andere voet verder.

De toegang is open voor iedereen. Kosten € 7,50

Informatie bij: Tineke Boudestein (06-10531458) en Frits van Kempen (06-21280188); mail naar cafezin@johanneskerk.nl


Eerstvolgende bijeenkomst

CAFÉ ZIN      Donderdag 7 februari 2019: zie hier


Verslagen van vorige bijeenkomsten in 2018

CAFÉ ZIN      Donderdag 22 november van 19.45 uur – 22.00 uur

Met:               Christa Anbeek.

Over:             Praten over Zelfdoding….. Taboe of Bevrijding?

De missie van Christa Anbeek is, in het kort, dat we méér met elkaar praten over ‘the dark side of the moon’.
Dat we niet alléén maar lopen over de ‘sunny side of the street’.
Moeilijke ervaringen zijn vaak veel te belangrijk om ze weg te stoppen.
Stil staan bij en woorden vinden voor ontregelende contrastervaringen heeft zin. Hoe kwetsbaar dat ook is.
Het is een illusie dat de wereld maakbaar zou zijn. Dat we iedereen ‘aan boord kunnen houden’ is ook een illusie.
Suïcide, zelfdoding, komt vaker voor dan we willen (weten).
Zo’n daad is vaak niet te begrijpen. We blijven verslagen, verdrietig en machteloos achter.
Zo’n kwetsbaar thema met elkaar delen, daar samen taal aan geven, er woorden voor vinden, vraagt veiligheid, openheid en eerlijkheid.
Maar… het kan je helpen op je levenspad. Want áls we samen stil staan bij die momenten, kun je ook bedenken wat jou toen geholpen heeft.
Wat je toen ontroerde en waardoor je weer perspectief begon te zien.

Het was mooi om Christa daarover te interviewen en in gesprek te komen met mensen die in hun familie of kennissenkring iemand door suïcide hebben verloren.
We stonden stil staan bij eigen beleefde ervaringen bij zelfdoding. Er waren ongeveer 60 deelnemers. Vrijwel allemaal mensen die op de een of andere manier in de eigen of nabije familie- of (ruimere) kennissenkring een zelfdoding hadden meegemaakt.
Voor de poster klik hier: Cafe Zin 22 november 2018

Het gesprek met de aanwezigen na het interview was dan ook zeer levendig en er kwamen veel vragen op Christa af, die door haar eigen ervaringen met zelfdoding en door haar kennis van zaken alle op een bijzonder integere en sympathieke wijze met haar konden worden besproken.
Christa Anbeek is hoogleraar Remonstrantse theologie aan de VU en docent levensfilosofie aan de Universiteit van Humanistiek.
Ze heeft meerdere boeken gepubliceerd waarbij kwetsbaarheid en levenskunst centraal staan. Zo ook in haar nieuwste boek: “Voor Joseph en zijn broer.”  Hoe kun je het tij keren van verlies en verdriet naar plezier?

 

Donderdag 11 oktober 2018, Aarde: moeder of monster zonder waarde?

In het kader van de Week van de Duurzaamheid een CAFE ZIN in samenwerking met het Platform de Groene Kerken Amersfoort een presentatie van GUY DILWEG.

Guy Dilweg was meer dan twintig jaar één van de vaste bewoners van het Fransiscaans Milieuklooster Stoutenburg op het gelijknamige landgoed.
Nu woont hij in een rijtjeshuis in de Amersfoortse wijk Kattenbroek. Hij geeft daar mede vorm aan de groene communiteit.

Tijdens het café vertelde Guy over hoe de zorg om de Aarde bij hem is gegroeid en gebleven. En ook over hoe hij vanuit een ecologische spiritualiteit zich verbonden weet met de Aarde en wat dit concreet betekent voor zijn levensstijl. Franciscus van Assisi en paus Franciscus zijn gidsen op zijn pad. Maar ook laat Guy ons delen in andere bronnen die hem inspireren. Wat mij erg is bijgebleven is dat hij iedereen beschouwt als familie van de aarde. Mijn naam zou dan zijn: ‘Frits van Kempen van de Aarde’.
En de jouwe? Is een mooie gedachte en een reminder voor ecologie en groene activiteiten.

Naar aanleiding van Guy’s boeiende verhaal kwamen we nog aardig met elkaar in gesprek hoe jij en ik ons een ecologische spiritualiteit kunt eigen maken.
En over hoe je van daaruit zorg kunt dragen voor de Aarde.

Na het plenaire deel konden de ongeveer 45 deelnemers aan deze avond onder het genot van een glaasje met elkaar en de spreker verder van gedachten wisselen.

Datum: donderdag 11 oktober 2018
Aanvang en eindtijd: 20.00 tot 22.00 uur (zaal open 19.45 uur)
Locatie: Johanneskerk, Westsingel 30, Amersfoort
Organisatie: Café Zin Johanneskerk (Groene Kerk)

Donderdag 20 september 2018, Veilige havens voor vluchtelingen? met Marjanne de Haan

Internationale solidariteit en het delen van verantwoordelijkheid zijn het fundament van het beschermingsregime voor vluchtelingen. Wat betekent dat in de praktijk? De afgelopen jaren hebben we in Europa vooral gezien wat er gebeurt als er een gebrek aan solidariteit is en die verantwoordelijkheid steeds enger wordt opgevat. Tijdens deze lezing schets Marjanne de Haan de voornaamste ontwikkelingen in Europa en Nederland over asiel en migratie. Welke kant gaat het op? Is het allemaal pet of zijn er ook lichtpuntjes? En hoe verhoudt zich dat tot wat wij als burgers vinden en (kunnen) doen?
Marjanne de Haan is programmaleider Vluchtelingen en Migratie, met veel kennis van Nederlands en Europees migratiebeleid; migratie/vlucht en mensenrechten; securitisering van migratie; Turkije; EU en Sahel;
Marjanne studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen in Groningen, en kwam daarna terecht bij het onafhankelijke Turkije Instituut in Den Haag. Bij Amnesty International Nederland kwam ze vervolgens via Turkije bij de vluchtelingencampagne terecht, onder meer ten tijde van de Turkije-deal. Sinds mei 2017 werkt ze voor PAX.

Een mooi thema in het kader van de actualiteit en de vredesweek.
Inloop: 20.45 uur. Start programma: 20.00 uur.
Eindtijd: 22.00 uur.Johanneskerk Amersfoort. Westsingel 30
Max. aantal deelnemers 50 pp.
Toegang: €7,- inclusief koffie en drankje na afloop.

p.m.

 

12 april 2018, Zin krijgen in Werken, met Peter Henk Steenhuis

De avond vond plaats in de bovenzaal van de Johanneskerk. We hadden een stampvolle kerk verwacht, maar er waren slechts 25 deelnemers. Dat viel wat tegen. Maar voor Peter Henk Steenhuis was dat geen enkel probleem. Hij wist de deelnemers te boeien met zijn verhaal over het gedachtegoed van René Gude, waarover hij het een makkelijk toegankelijk boekje schreef: WerkVerZetten. René Gude overleed in maart 2015. Hij had verfrissende denkbeelden over zingeven. Hij kon die als denker des vaderlands goed kwijt, o.a. in De Wereld Draait Door en via zijn werk als directeur van het ISVW (internationale school voor wijsbegeerte).
Henk Steenhuis (filosofieredactuer bij het dagblad Trouw) sprak over zijn vier betekenissen van zin: het zinnelijke, het zintuigelijke, het zinrijke en het zinvolle. Hij had daar mooie voorbeelden bij.

in prettige dialoog met de aanwezigen werd het inhoudelijk een mooie avond.
De vragen die daarbij opkwamen hadden te maken met:

Hoe krijgen we (weer) Zin in werk en werken? Wat is daarvoor nodig? Wat betekenen die Z-ten als het gaat om werk? Hoe gaat dat in zijn werk? Kost dat moeite?
Ook als je niet meer werkte om wat voor reden dan ook, was het goed om van Henk Steenhuis ten aanzien van ons dagelijks leven verfrissende inspiratie op te doen.

 

Dinsdag 13 februari 2018, 20.00 uur Johanneskerk

Dromen en dilemma’s, Café Zin! met Vonne van der Meer, schrijfster

Vonne van der Meer was uitgenodigd naar aanleiding van haar laatste boek ”Brood, zout,  wijn” uit 2017. Hierin verhalen die op de een of andere manier met verhuizen  te maken hebben. Verhuizingen zijn life-events die met herinneringen , verwachtingen en spanning gepaard gaan. Net als in haar eerdere werk spreekt het geweten van de personages een prominente rol. Op een prettige en duidelijke manier vertelde Vonne van der Meer hoe ze tot haar personages komt en met welke ingrediënten ze een verhaal maakt. En hoe ze een verbinding tussen de verhalen legt. Ook over de strijd en valkuilen tijdens het schrijven. Ze las ter illustratie fragmenten voor uit het laatste boek. De zaal stelde van allerlei vragen waar ze openhartig op antwoordde. Bij het drankje achteraf werd nog enthousiast nagepraat en kon men boeken kopen en laten signeren.

 

 

 

 

 

 

Donderdag 25 januari 2018, 20:00uur Johanneskerk

Spreker: Chris Doude van Troostwijk.

Thema: Het leven als dialoog: de spiritualiteit van Albert Schweitzer en Martin Buber.
We kennen Chris nog wel. Hij maakte deel uit van onze gemeente. Momenteel is Chris hoogleraar in Luxemburg en gastdocent aan de Universiteit van Strasbourg en ‘visitingprofessor’ op de wisselleerstoel vrijzinnige theologie aan het Doopsgezind Seminarium in A’dam.
Chris woont met zijn vrouw en twee kinderen vlakbij het dorpje Günsbach in de Elzas, waar Albert Schweitzer in 1875 geboren was en zijn jeugd doorbracht.
Chris wist de overvolle zaal te boeien met een prachtig levensverhaal van Albert Schweitzer. Schweitzer was een muzikaal (orgel-piano), godsdienst-filosofisch en medisch genie. Hij promoveerde op al deze gebieden. Daarnaast was hij, hoe hij in het leven stond, vooral een verbinder. Een verbinder tussen de Duitse en Franse cultuur (Elzas), tussen denken en lichaam (het is niet de gedachte maar de vingers die het moeten doen), tussen ratio en ervaring (moment van de spiritualiteit), tussen Jezus als ‘papieren figuur en zijn diepere betekenis in zijn levende aanwezigheid.  Beroemd is hij geworden door zijn zendingswerk in Lamborene (Gabon, 1913). Met schulden en depressief, omdat hem na WO-1 als Duitser praktisch alle rechten waren ontnomen, kwam hij uiteindelijk weer terug bij zijn vader (vicaris) in zijn geboorteplaats Günsbach. Doordat hij gevraagd werd in Zweden voor lezingen en concerten kwam hij er weer bovenop. In 1965 overleed hij.
Tijdgenoot Martin Buber (Wenen, 1878) kwam uit een Duits-Joods geslacht. Ook hij was kunstminnend. Studeerde filosofie en kunstgeschiedenis in Wenen en verbleef regelmatig in Colmar, niet ver van Günsbach. Daar bewonderde hij het Isenheimer Altar van Grünewald en m.n. de Christusfiguur als dé samen-brenger van aarde en hemel.
Schweitzer had eerbied voor het leven. Hij was bevangen door het geheim van de diepte (ethische spiritualiteit) en levenswil (ik ben iemand die leven wil in een wereld met mensen die leven willen). Buber wilde meer omvattend unificeren. Hij vond dat we onze werkelijkheid niet anders kunnen benaderen dan vanuit het ‘grondwoord’ ICH-DU (tot iemand praten) of vanuit het grondwoord ‘ICH-ES’ (praten over iemand die er niet is of over dingen).
Elkaar in de relatie, in de beleving ervaren is iets wat je overkomt, je wordt opgenomen in de levende relatie. Denken over de dingen, denken over, is i.h.a. te zien als vallend onder het grondwoord ICH-ES. Er zijn drie sferen waarin het ICH-DU tot uiting kan komen: leven met de natuur, leven met de mensen, respectvol leven met het geestelijke, met het wezenlijke in de kunst.
Buber en Schweitzer waren tijdgenoten, er was enig spaarzaam contact tussen hen via brieven.
Ze zijn beide ook door Goethe beïnvloed in hun ontwikkeling. De avond werd besloten met een drankje en velen bleven nog geanimeerd napraten.

Spiritualiteit bestaat ook los van de (historische) religies. En niet alleen in onze tijd maar ook aal 100 jaar geleden. Het is daarom de moeite waard, mits we onszelf beter willen begrijpen, ’s terug te gaan naar die tijd. Twee spirituele denkers uit die tijd zijn Martin Buber en Albert Schweitzer. Chris Doude van Troostwijk brengt deze twee vitalistisch-levensbeschouwelijke denkers met elkaar in gesprek. Beiden hebben elkaar gekend, en waardeerden elkaars engagement. En beiden ontwikkelden vanuit hun respectievelijk joodse-chassidische en protestants-lutherse voedingsbodem een universele vorm van moderne, geëngageerde spiritualiteit. Ze deinsden er niet voor terug die als “mystiek” te betitelen, wat neer komt op het gesprek van het leven met zichzelf. Dat gesprek drukt zich uit in intieme gevoelens, in expressieve beelden of in een  religieuze traditie, maar het opent evenzeer een universele dimensie van ethiek en verantwoordelijkheid.Op 5 januari 2018 verscheen een interview met hem in Trouw.

Interview in Trouw met van Troostwijk kunt u hier downloaden.pdf